اگر از طرفداران پرو و پاقرص دنیای موسیقی باشید، بدون شک نام سرویسهای پخش آهنگ مانند اسپاتیفای و اپل موزیک را شنیدهاید و احتمالا جزو کسانی باشید که از آنها استفاده میکنید.
اسپاتیفای و اپل موزیک دو سرویس پخش موسیقی محبوب و شناختهشدهای هستند که به واسطه آنها میتوانید به صورت آنلاین و آفلاین به انواع موسیقی، پادکست و ویدیوهای هنرمندان محبوب خود دسترسی داشته باشید. این دو اپلیکیشن معمولا به صورت اشتراکی در دسترس کاربران قرار گرفته که با توجه به نیاز خود میتوانید نوع استفاده از آن را انتخاب کنید.
با اینکه در ظاهر این دو اپلیکیشن شبیه به یکدیگر هستند، اما با کمی بررسی بیشتر متوجه میشویم که تفاوتهای بزرگی با یکدیگر دارند. اگر هنوز نمیدانید که کدام یک از این دو سرویس مناسب شما و انتخاب بهتری برایتان است، مطلب پیش رو مخصوص شماست، چراکه قصد داریم در آن به مقایسه دو سرویس بزرگ دنیای موسیقی یعنی Spotify و Apple Music بپردازیم.
مطالب پیشنهادی:
- اپل موزیک چیست و گیفت کارت آن چه کاربردی دارد؟
- راهنمای جامع استفاده از اپلیکیشن اپل موزیک
- اسپاتیفای چیست؟ از صفر تا صد بزرگترین سرویس پخش موسیقی دنیا
- آموزش جامع شارژ اکانت اسپاتیفای با استفاده از گیفت کارت
تاریخچه اسپاتیفای و اپل موزیک
در ابتدا بیایید نگاه کوتاهی به قدمت این دو سرویس داشته باشیم. اسپاتیفای فعالیتش را خیلی قبلتر از اپل موزیک آغاز کرد و از سال ۲۰۰۶ در بازار وجود دارد. از طرف دیگر، اپل موزیک از سال ۲۰۱۵ در دسترس کاربران قرار گرفت. البته این موضوع در رابطه با اپلیکیشن Apple Music مطرح است و شرکت اپل از حدود دو دهه پیش آیتونز را در اختیار کاربران آیفون قرار میداد.
بد نیست بدانید که در میان تمامی سرویسهای پخش موسیقی اشتراکی، اسپاتیفای در سال ۲۰۲۰، با ۳۳٪ و در سال ۲۰۲۱ با ۳۱٪ مخاطبان کل دنیا، از اپل موزیک پیشی گرفته است؛ Apple Music نیز با برخورداری از ۱۵ درصد از مخاطبان جهان، در رتبه دوم قرار دارد.
وسعت اپل موزیک و اسپاتیفای
شاید برایتان کمی عجیب باشد، اما جالب است بدانید که اپل موزیک با اینکه قدمت کمتری نسبت به اسپاتیفای دارد، اما آرشیو موسیقی آن قویتر از اسپاتیفای است. اپل موزیک تقریبا ۷۵ میلیون آهنگ را در خود جای داده و از آن طرف اسپاتیفای ۷۰ میلیون موزیک دارد که از این حجم تقریبا ۳-۴ میلیون آن را پادکستها تشکیل دادهاند. اما اپل یک اپلیکیشن پادکست جداگانه دارد.
بنابراین میتوان نتیجه گرفت که اپل موزیک از آرشیو قدرتمندتری برخوردار است و این موضوع را بهعنوان یک کاربر در زمان استفاده بهوضوح میتوان متوجه شد. اگر در بخش جست و جوی اپل موزیک به دنبال آهنگ مورد علاقهتان باشید، متوجه میشوید که نتایج آن نسبت به اسپاتیفای دقیقتر، بیشتر و کاملتر است.
نکته دیگر این است که Apple Music آرشیو کامل آلبوم خوانندگان مطرح ایرانی را در اختیارتان قرار میدهد و علاوه برآن، آهنگهای هنرمندان ایرانی کمتر شناختهشده را نیز در خود جای داده است. این موضوع موجب شده تا بخش For You که ترانههای باب سلیقه شما است را شناسایی میکند، خوانندگانی را به شما پیشنهاد دهد که پیش از این شناختی از آنها نداشتهاید؛ اما با گوشسپردن به آثارشان، به ترانههایشان علاقهمند میشوید.
بنابراین با یک جمعبندی ساده میتوان گفت که اپل موزیک آرشیو کاملتر و تعداد آهنگهای بیشتری نسبت به اسپاتیفای دارد و در این بخش بر اسپاتیفای چیره میشود.
رابط کاربری و تجربه کاربری اپل موزیک و اسپاتیفای
رابط کاربری
یکی دیگر از بخشهای مهم سرویسهای پخش موسیقی، رابط کاربری و تجربه استفاده از این اپلیکیشنهاست. اسپاتیفای تم و فضای تیرهای دارد و در اکثر بخشهای آن این رنگ را همراه با رنگ سبز معروف آن میبینیم که یک هارمونی جذاب را برای کاربران ایجاد کرده است. اما اپل موزیک به صورت پیشفرض تم روشنی دارد و در جدیدترین آپدیت خود، امکان بهرهمندی از تم تیره را نیز برای کابران خود فراهم کرده است.
تجربه کاربری
از لحاظ تجربه کاربری، هر دو سرویس مزایا و معایبی را دارند که به آنها اشاره میکنیم. بخش Radio در اپل موزیک این امکان را به شما میدهد تا به صورت ۲۴ ساعته به آهنگهای پلیلیست مورد علاقه خود در ایستگاههای رادیویی اپل گوش دهید، اما در اسپاتیفای این ویژگی وجود ندارد. مورد دیگر، گزینه لایک و دیسکلایک در اپل موزیک است که هیچ فایدهای برای کاربر ندارد و هوش مصنوعی آن نمیتواند لایک یا دیسلایک را از هم تشخیص دهد.
به همین دلیل، ترانههایی را که با انتخاب گزینهی «لایک» پسندیدهاید، در هیچیک از قسمتهای اپلیکیشن ذخیره نمیشوند و بالطبع، امکان دسترسی به آنها نیز در یک فهرست جدا برای شما میسر نیست. اما هوش مصنوعی در اسپاتیفای دقیقتر بوده و متناسب با لایک یا دیسلایک کاربران، آهنگهای مورد علاقهشان را بیشتر به آنها پیشنهاد میکند و امکان دیدن لیست موزیکهای لایک شده نیز وجود دارد.
در اپل موزیک میتوانید پلی لیست مورد پسند خود را بسازید و آن را فقط با یک نفر دیگر به اشتراک بگذارید، اما در اسپاتیفای این قابلیت را دارید تا پلیلیست خود را با ۵ نفر دیگر در یک گروه به اشتراک بگذارید و همچنین امکان به اشتراکگذاری موزیک از اسپاتیفای به شبکههای اجتماعی دیگر مانند اینستاگرام و فیسبوک هم وجود دارد. با لمس گزینهی Share و سپس Instagram Story در اسپاتیفای، مستقیما میتوانید موسیقی درحالپخش را در صفحهی اینستاگرامتان استوری کنید.
بد نیست به تایمر خواب هم در اسپاتیفای اشاره کنیم که به شما امکان زمانبندی اتمام پخش آهنگها را میدهد تا اگر احیانا حین گوش دادن به موسیقی خوابتان برد، برنامه طبق زمانبندی شما عملیات پخش را متوقف کند.
دسترسی به متن ترانهها در اپل موزیک
یکی از لذتبخشترین مزایای اپل موزیک نسبت به اسپاتیفای، بهرهمندی از متن ترانهها است. در اپل موزیک میتوانید متن ترانه را همزمان با پخش آهنگ مشاهده کنید تا لذت گوشدادن به موسیقی دوچندان شود. بخش متن یا شعر آهنگ (Lyrics) در اپل موزیک بسیار پیشرفته و جذاب است، و این موضوع دو دلیل دارد: اول اینکه اپل هنرمندان را ترغیب میکند تا متن آهنگ را خودشان به صورت رسمی در کنار ترک موسیقی منتشر کنند. دوم، متن آهنگ در اپل موزیک کاملا با پخش آن همخوانی دارد و شما به راحتی میتوانید آن را دنبال کنید.
حال این قابلیت در اسپاتیفای تفاوتهایی داشته و دقیقا مشابه اپل موزیک نیست. اول از همه، شما با یک اکانت رایگان اسپاتیفای نمیتوانید به بخش لیریکها دسترسی پیدا کنید. همچنین، این پلتفرم برای دریافت متن آهنگها با پلتفرم Musixmatch همکاری کرده و خب در آن شاهد برخی اشتباهات در درج شعر و متن هستیم. البته Spotify سعی کرده با قابلیتی تحتعنوان Behind The Lyrics، نمایش متن ترانهها را با روایت داستانِ پشتپردهی خلق آثار موسیقی تکمیل کند.
کیفیت موسیقی در اپل موزیک و اسپاتیفای
کیفیت آهنگ برای علاقهمندان به موسیقی حرف اول را میزند. در همین زمینه کیفیت موسیقی در اسپاتیفای و اپل موزیک تفاوتهایی دارند که به آن میپردازیم. در اپل موزیک از فرمت AAC و حداکثر کیفیت ۲۵۶ کیلوبیت بر ثانیه استفاده میشود، اما اسپاتیفای کیفیت ۹۶، ۱۹۲ و ۳۲۰ کیلوبیت بر ثانیه را بر اساس نوع اشتراکی که انتخاب کردهاید، به شما ارائه میدهد.
از لحاظ کیفیت، اپل موزیک دو ویژگی جالب Lossless و Spatial Audio دارد، اما تشخیص این تفاوت برای همهی افراد ممکن نیست و تنها آندسته از افرادی که دارای تجهیزات گرانقیمت و قدرتمندی برای گوشدادن به موسیقی هستند، قادر به تشخیص جزئی این تفاوت خواهند بود.
از طرف دیگر، حجم بالای آهنگهایی که به دنبال این ویژگیها میآید، از لحاظ مصرف اینترنت برای کاربران چندان به صرفه نیست. در نهایت باید گفت که فشردهسازی بهتر اصوات و کاهش حداقلی کیفیت در فرمت AAC، اپل موزیک را به گزینهی بهتری برای کاربرانی تبدیل میسازد که از اینترنت ناپایدارتری استفاده میکنند.
بخش جست و جو در اپل موزیک و اسپاتیفای
این بخش برای پیدا کردن موسیقیهای مورد نظر کاربر و همچنین آهنگهای جدید مورد استفاده قرار میگیرد و دقت آن اهمیت بالایی برای کاربران دارد. خوشبختانه ميتوانید از طریق بخشی از متن ترانه به سراغ نوار جست و جوی اپل موزیک رفته و آهنگ مورد نظر خود را بیابید.
درآنسو، اسپاتیفای بهدلیل عدم بهرهمندی از متن ترانهها، از چنین قابلیت کارآمدی بیبهره است؛ بنابراین، اگر کاربر اسپاتیفای هستید و قصد پیداکردن آهنگی را دارید که تنها متن آن در ذهنتان است، ناچارا باید به گوگل پناه ببرید.
هوش مصنوعی در اسپاتیفای و اپل موزیک چگونه است؟
قطعا با این ویژگی سرویسهای اسپاتیفای و اپل موزیک آشنا هستید که از طریق هوش مصنوعی و الگوریتمهای آن برای تشخیص سلیقه موسیقایی شما و خوانندگان مورد علاقهتان استفاده میکنند و بر همان اساس، ترانههای مرتبط را به شما پیشنهاد میدهند.
اپل موزیک در بخش For You و اسپاتیفای در قسمت Discover Weekly بهصورت هفتگی آهنگهایی که احتمالا به سلیقهتان نزدیکتر است، به شما پیشنهاد میکنند؛ با اینحال، اسپاتیفای افزون بر پلیلیست هفتگی شما، میکسهای روزانهای را هم با استفادهاز هوشمصنوعی به شما پیشنهاد میدهد که از خوانندگان و سبکهایی که پیشتر گوش دادهاید، تشکیل شدهاند.
به طور کلی باید گفت که هوش مصنوعی اپل موزیک و اسپاتیفای هرکدام ضعفهای خود را دارد و نمیتوان یکی را بر دیگری برتر دانست. برای مثال، اپل موزیک در پیشنهاد آهنگهای ایرانی بهتر از سرویس رقیب عمل میکند؛ اما باتوجهبه گستردگی آرشیو موسیقیهای اروپایی، این سرویس در شناخت آهنگهای خارجی مناسببا سلیقهی مخاطب پراشتباه ظاهر شده است.
از آن طرف، بخش Discover Weekly اسپاتیفای عملکرد خوبی در پیشنهاد آهنگهای ایرانی از خود نشان نمیدهد؛ اما اگر تنها به موسیقیهای خارجی گوش میدهید، عملکرد بهتر اسپاتیفای درمقایسه با اپل موزیک کاملا مشهود است.
دسترسی اپل موزیک و اسپاتیفای
اما در باب استفاده و در دسترس بودن دو اپلیکیشن باید اشاره کنیم که اسپاتیفای روی تمامی دستگاهها در دسترس است و میتوانید از اپلیکشن آن در ویندوز یا مک نیز استفاده کنید. علاوه بر آن در سیستم عاملهای گوناگون لینوکس، ios و اندروید نیز به راحتی قابل استفاده بوده و میتوانید نرمافزار آن را در گوشی هوشمند، کامپیوتر شخصی، تلویزیون، ساعت هوشمند، کنسول بازی و خودروی خود نصب کنید.
همچنین نسخه وب آن نیز وجود دارد و روی گجت های Spotify به راحتی با ساعت و رابط کاربری گوشیهای مختلف، هماهنگ میشود. در آن طرف، اپل موزیک به صورت پیشفرض روی دستگاههای اپل نصب شده و جایگزین اپ موسیقی قدیمی Apple روی iOS، iPad و مک محسوب میشود.
البته که فعالیت آن صرفا به دستگاهها و سیستم عامل مخصوص اپل محدود نمیشود و کاربران اندروید نیز میتوانند آن را از طریق گوگل پلی دانلود کنند. اما در نظر داشته باشید که کاربران اندروید برای استفاده از آن به اپل آیدی نیاز دارند. به طور کلی دسترسیهای اسپاتیفای در این بخش بهتر بوده و از اپل موزیک پیشی میگیرد.
موزیک ویدیو در اپل موزیک و اسپاتیفای
در این بخش اپل موزیک برتری قاطعی نسبت به اسپاتیفای دارد و پیداکردن موزیک ویدیو در اسپاتیفای بسیار پر دردسر است. در ابتدا باید بدانید که موزیک ویدیو تنها در برخی از مناطق خاص دنیا در دسترس است و دوما هیچ بخش مشخصی برای پیدا کردن آنها در این دو سرویس در نظر گرفته نشده است.
اگرچه اپل موزیک در این مرحله بهتر ظاهر شده، اما باز هم هیچ بخش مناسبی برای ورود به قسمت موزیک ویدیوها وجود ندارد و باید در صفحهی Browse تا انتهای صفحه بروید تا گزینهی موزیک ویدئو را بیابید.
با ورود به این بخش، انبوهی از موزیک ویدیوهای جدید از خوانندگان سراسر دنیا دراختیارتان قرار میگیرد. یکی دیگر از ویژگیهای مثبت اپل موزیک در این بخش این است که میتوانید موزیک ویدیوها را با زیرنویس انگلیسی و ... مشاهده کنید. نکته جالب این است که از این طریق میتوانید از هنرمند مورد علاقه خود حمایت نیز بکنید.
به این ترتیب که به ازای هر ۱۲۷ بار پلی شدن موزیک در اپل موزیک، ۱ دلار به سازنده موزیک داده میشود و به ازای هر ۲۴۹ بار پلی شدن توی اسپاتیفای ۱ دلار به سازنده موزیک اختصاص داده میشود. در نتیجه اپل موزیک سرویس بهتری برای حمایت از آرتیست مورد علاقه شماست ، زیرا با تعداد کمتری View یک دلار به او داده میشود.
بررسی هزینه اشتراک اپل موزیک و اسپاتیفای
از لحاظ قیمت و هزینه اشتراک، باید گفت که تقریبا هر دو سرویس در یک محدوده قرار میگیرند و تفاوت فاحشی باهم ندارند. اشتراک یک ماهه هر دو اپلیکیشن تقریبا ۱۰ دلار (یا همان ۹.۹۹ دلار) بوده و هزینه اشتراک یک ساله هم ۱۰۰ (۹۹.۹) دلار است. اسپاتیفای و اپل موزیک هر کدام پلنهای مختلفی دارند که در کل برتری خاصی بر یکدیگر ندارند.
پلن شخصی اپل موزیک: ۹.۹۹ دلار/ اکانت شخصی اسپاتیفای: ۱۰.۹۹ دلار
پلن دانشجویی اپل موزیک: ۴.۹۹ دلار/ اکانت دانشجویی اسپاتیفای: ۵.۹۹ دلار
پلن خانوادگی اپل موزیک: ۱۴.۹۹ دلار/ اکانت خانوادگی اسپاتیفای ۱۶.۹۹ دلار
نکته قابل توجه این است که اسپاتیفای مدلهای پرداخت متفاوتتری به صورت یک ماهه، دو ماهه، سه ماهه، چهار ماهه، دو ماهه اشتراکی و سه ماهه Family را در اختیار کاربران قرار میدهد، اما در اپل موزیک تعداد راههای پرداخت هزینه اشتراک محدودتر است.
جمع بندی
اپل موزیک و اسپاتیفای هر کدام ویژگیها و مزایای بیشمار زیادی دارند و شما به عنوان کاربر باید با توجه به نیازها و سلیقه خود نوع سرویس پخش موسیقی خود را انتخاب و از فضای کاربری آن لذت ببرید.
باتوجه به آرشیو بزرگتر اپل موزیک نسبت به اسپاتیفای و برتریهایی که بالاتر به آنها اشاره کردیم، بهنظر میرسد که استفاده از اپل موزیک برای ایرانیها تجربه کاربری بهتری را رقم میزند؛ به ویژه اینکه به لطف آیتونز، در اپل موزیک شاهد حضور پررنگتر خوانندگان ایرانی و فارسیزبان هستیم. همچنین در نظر داشته باشید که درنظر داشته باشید که اپل موزیک از نسخه تحتوب بهرهمند نیست و متأسفانه روی پلتفرم ویندوز و اندروید، عملکردی بهخوبی iOS و macOS ندارد.